Nem ez volt a lényege annak, amit írtam, nem a két ligát hasonlítottam össze egymással, nyilván a PL-ben lesz kevesebb a pont az élcsapatoknál, hiszen több a veszélyes/nemzetközi szintű csapat, több a rangadó, több a körbeverés, a 14.-5. hely környékén vannak olyan relatív nagy csapatok, akik picit jobb formában BL-ben is játszhatnának, az EL-ben még így is erősek. Ezek elkapják nyilván az élcsapatokat néha.
Azt írtam, hogy két különálló okból, de mindkettő kicsit besokallt szerintem. Az egyik a nagyobb tempó és plusz versenysorozat miatt, a másik meg a házi ffp miatt, amikor a megnövekedett meccsszámot még szűkebb keretekkel kéne megoldani, ami gyakorlatilag lehetetlen. Aztán akkor sorra rá kell koncentrálni a plusz 2, Reál esetében plusz 4 meccsre a BL-ben, mert mégiscsak az a prioritás ilyenkor, és ne csodálkozzunk, ha több a bukdácsolás. A tavalyi összpontszámtól eléggé le lesz maradva a két nagy (ha mindkettő húzza az összes pontot, amit matematikailag lehet, akkor lenne egál), pedig mi ugye még jobbak is lettünk csapatszinten, Madrid is leigazolta a világ egyik, ha nem a legjobbját, de hát a szűk keret mindkettőnél odacsap néha. És lehet is érezni, hogy ez az oka.