bence0330 írta: ↑2024.09.02. 11:29:58
Hát, én nagy kritikusa vagyok, és ezerszer jobban örülnék bármilyen fizikálisabb játékosnak, valami francia vkp-nak a helyén, de ha már ő van itt, nyilván én is várom, hogy visszajöjjön, függetlenül attól, mennyire tudja Flick kihasználni, hiszen szó szerint nem vagyunk meg a poszton.
Viszont nem tudom, mi lenne a pontos feladata. Ő a duplapivotban sem az szokott lenni, aki igazán biztosít, nem tudom, el tudja-e látni ezt a szerepkört, mert felteszem, Casadót váltaná, nem Pedrit, már ha utóbbi nem sérül meg. A valós posztja meg lehet, hogy inkább Pedrié lenne.
Szerintem pont duplapivotban lehet a legjobb. Az Ajaxban is Schönevel párban volt a legjobb, előttük pedig van de Beek játszhatott szabadabb szerepkörben, és egyikük sem volt egy ütköző vkp, sőt inkább de Jong volt a biztosító ember. De alapból ez az "ütköző" is egy sztereotípia.Ha Frenkie fekete lenne és francia ugyanezzel a teljesítménnyel mindenki azt mondaná rá. Meg, hogy nem annyira fizikális. Gavit is letörpézik, pedig magasabb, masszívabb, mint Kanté és őt se nyomják el.
Viszont amíg Busi itt volt, egyértelmű, hogy nem azt játszotta. Ment agyba-főbe a 4-3-3, Tudom hogy elfogult vagy vele negatív irányban, de Koeman alatt mégis Messi mellett ő volt az aki konstansan jól tudott teljesíteni. Mindig a legjobbak között volt, nem két-három rossz meccsére jutott egy jó.
Tavaly kezdett már el úgy játszani, de így se volt sok lehetősége, mert bekavartak a sérülések. Én inkább vonok le következtetést teljes szezonokból, mint 10 meccsből, de az is már egy ilyen kapkodás volt.
Ha jól van használva, szerintem egy nagyon értékes tagja lehet a csapatnak. Valahogy ő az, akiben nagyon sok lehetőség, kiváló teljesítmény van, de ezt eddig nem igazán tudták előhozni. Raphinhára is azt mondtuk, hogy jó lesz Yamal cseréjének, addig adjuk el, míg kapunk érte valamit, a másik oldalon csak szenved, de négy meccs telt el, alig volt előszezonja és már élete meccsét hozta le, de nemcsak a gólpontokban van ég és föld a korábbi és az idei teljesítménye között. IM is életveszély volt, jó ha 5. számú cb-nek gondoltuk, és eddig szinte az összes meccsét hiba nélkül hozta. És nem magától javult fel, az biztos. Már nem kell a sebességére támaszkodni, nagyon jól megoldja a dolgát helyezkedéssel, fizikalitással. Vagy Pedri is képes visszavontabb pozícióból is látványosan játszani, nagyon komoly fogaskerékként szerepelni. Hogy Olmo egycsapásre így beilleszkedett, ilyen tempót adott a csapatnak azt nem írom Flick számlájára (bár lehet, hogy tévesen), mert nem tudni, hogy más alatt nem történt volna-e meg.
Kicsit eltértem a témától, a lényeg, hogy de Jong nem egy futottak még játékos. Nyilván ezt nem tudom biztosra mondani, de egy másik csapatban, más edző alatt, nem pont ebben a feladatkörben, szerintem posztján top játékos lenne.
És ha Flick ezt megtalálja, a taktikájában az erősségeire épít nem kicsit erősödhetünk, talán még egy új igazolásként is elkönyvelhetjük. Persze ez feltételes mód és még vissza kell térni lehetőleg huzamosabb időre egészségesen, de a lehetőség mindenképp megvan benne,