sansz írta: ↑2025.01.02. 01:51:24
Bocs, csak most olvastam vissza, de asszem ez a bíró-téma örökérvényű...
Igazad is van, de ugyanakkor nem lehet szabályra hivatkozni, ha előtte meg a Real nem kapta meg az igazságos döntést, mert utána ezekre épült Vinicius kiabálása. Ami egyébként kispályás volt, ahhoz képest, amit anno Alba csinált...De az igaz, hogy Flick esete meg aztán tényleg szánalmas. Ha így nézzük Viniciust örökre el kéne tiltani a nézése miatt is
Kb.

Nagyon komoly összehasonlítási alapot ad a két eset, hisz Flick elvileg még a jegyzőkönyv szerint sem mondott semmit, meg szerinte sem, a mozulatsor is kevésbé volt durva, mint Vinié, de arra még ráfoghatom, hogy kb egál, ha a kettőt összehasonlítjuk és azonos mércével nézzük, akkor Vini 3 meccs, Flick sárga. És amúgy meg igaz, hogy a Reál jogosan nem kapott megy egy szabadot, de:
1: Hány ilyen van meccsenként a mezőnyben? Vannak nekünk is meccseink, mikor zsinórban az ötödik szabálytalanságot nem fújják le, egy tizivel köztük, ha Rapha putázna ilyen fenyegetően, az két meccs lenne.
2: A bíró nem tudta, hogy jogosan reklamált Vini. Mindenképp ki kellett volna szórni.
Szerintem az utólagos szankcionálásra szükség lenne a reklamálós esetekben, mivel a reklamálás a másik csapatot amúgy nem érinti hátrányosan önmagában, ugyanakkor meg több tétje lenne a bírónak is, hogy helyesen döntsön. Most vége a meccsnek és nem is nagyon van publikus magyarázat semmiről...Minden jó, ahogy volt, kész, haladjunk tovább. Ellenben, ha lenne egy nyilvános ellenőrzés utólag, hogy volt-e sárgát érő reklamálás. Ha igen, mi okozta, igaza volt a játékosnak? Ha igen, akkor egy nagy feketepontot bevésni a bírónak, legyen ez utólag mindenkinek látható, hogy tévedett. Ha nem volt igaza, akkor mehet utólag a sárga, és majd jön az eltiltás is, ha nem csinálja okosan.
Igen, ez jó ötlet amúgy. Ezek tényleg mehetnének utólag, indoklásokkal, kevesebb lenne a tévedés. Az ítéletbe esetleg bizonyos esetekben bele lehetne vonni a reklamáció jogosságát is, mint enyhítő körülmény.
A második sárgás eseteket pedig nem VAR-nak kéne néznie, vagyishogy éppenséggel mindent. Nem értem, hogy a VAr szobában miért nem a főbíró ül. Röhejes, hogy a kommentátor a stúdióban a bíróval megegyező sebességgel, de jobban vezetne meccset, mint a bíró. A pályán levő játékvezetőnek olyannak kéne lennie, mint a partjelzőnek, segítenie kéne a VAR bírót. Érthetetlen, hogy miért nem így van. 21-ik század, ha akarnánk a VAR bíró akár élőben egy drónt irányítva VR szemüvegben is nézhetné a meccset.
Igen, Gránit szokott erről sokszor megdöbbenve írni, és teljesen egyetértek vele és veled, teljesen nonszensz, amilyen tessék-lássék módon használjuk a technológiát. Kb a félautomata VAR az egyetlen, amit normálisan, 21.századi szinten használunk - nyilván a Jeti Lewy eset mutatja, hogy még ott is van kivétel, mert olyan dilettáns emberek ülnek a székekben, akik nem látják, ha véletlen hibát követ el a gép. Az on field bírónak réges-régen csak a kis mezőnylökésekkel kéne foglalkoznia, azon kívül meg a VAR szoba hangszórójának kéne lennie. Egy a gond, hogy még a VAR szobából is olyan döbbenetes tévedések érkeznek, amit nehéz megmagyarázni, amikor 3 ember ül ott nem is tudom hány szöggel. Persze ezeknek a tévedéseknek egy része pont abból jön, hogy kicsit be vannak határolva ők is, mikor szólhatnak bele, ami borzasztó nagy hülyeség, de még ezzel együtt is rengeteget tévednek.
Szóval szerintem a technológia helyes alkalmazása, illetve a VAR-on field bírók melletti hierarchia megváltoztatása mellett legalább ilyen fontos lenne a bírói testület és a klubok közti kommunikáció, az ellenőrizhetőség, és felelősségre vonhatóság. Amíg véresre tapossák valakinek a bokáját, a VAR meg azt mondja, semmi gond, mehet tovább, addig óriási gondok vannak. Más volt régen a bírózás - én a VAR előtt amúgy nem is tettem, sőt, még velük szemben éreztem igazságtalannak. Lehetetlen a pályán jól látni minden tizedmásodpercek alatt. Itt minden információ a rendelkezésükre áll, ha így is óriásiakat tévednek folyamatosan, akkor könnyű megérteni, miért sok az összeesküvés-elmélet. Én pl. próbálok elhatárolódni attól, hogy ezek szándékosak legyenek, és tényleg van egy erős madridismo, de egyre nehezebb így gondolkodnom. Tényleg nem tudom, melyik a rosszabb, ha tényleg van egy ilyen madridi támogatás, vagy ha szimplán csak ilyen szintű dilettanizmus uralkodik a bírók között, illetve némelyiknek olyan iszonyatos az egója, egy egy legyintés neki már piros, a másik meg még korrektül tolerálja a dolgokat és empatizál kicsit a játékossal.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy