gránit írta: ↑2025.03.13. 12:52:33
400 ezer euró nem komoly összeg...? 160 millió forint. Évente! De jól keresnek a bírók Spanyolországban...
Az egész sztorihoz még annyit hozzátennék, hogy elképesztőnek tartom, hogy a labdarúgásban minden nyilvánosság nélkül sunnyoghatnak a játékvezetők. Az NFL-ben, NBA-ben, NHL-ben, a játékvezetők kimennek a nézők elé, és megindokolják a hasonló helyzetekben hozott döntésüket. Itt meg simán ment a sunnyogás, a helyszínen azt se tudták az emberek, hogy mi történt. Ahogy én sem, meg a legtöbb néző sem, csak utólag olvastuk, hogy miért született olyan döntés, amilyen. De semmi átláthatóság, miközben az lenne a minimum, hogy nyilvánosságra hozzák és a kivetítőn bemutatják a technológiájuk által hozott eredményt a dupla érintésről. A labdarúgásban meg semmi. Más sportágakban nyilvánosan meg kell indokolniuk az ilyen döntéseket, és aki a legképtelenebb valótlanságot mondja az emberek képébe, az bohócot is csinál magából, és nem nagyon vezet többet mérkőzést azon a szinten. A fociban meg ilyen elképesztő méreteket ölt a sunnyogás. Az odavágón a 2. gól előtt valóban lesen takarta Vinicius a kapus kilátását, egy edzői challenge-dzsel minden normálisan szervezett sportágban érvénytelenítenék az ilyen szabálytalan találatot. A fociban meg csak az átláthatatlanság, sumákolás, sunnyogás megy. De amikor felmerül, hogy hagyjuk ott ezt a társaságot, UEFA-stól, FIFA-stól, akkor meg jön a bevédés, és visszabújunk a szoknyájuk alá.
A legrosszabb módon szervezett sportág a labdarúgás, ezt tegnap is bebizonyították.
Pedig nem egy komoly összeg azon a szinten, nem véletlen csatoltam a linket miszerint a spanyol bírók éves fizetése simán a közelében van:
"The Basque publication said La Liga’s referees earn between €300,000 ($327,000) and €400,000 ($436,000) in gross annual pay (Spanish) from La Liga under the provision of the national soccer federation (RFEF)."
Hozzáteszem a cikkben is kiemelik hogy ez kiemelkedő fizetés a többi országhoz képest. Pont ezért felháborító amúgy a bírói hozzáállás meg a RFEF hozzáállása a bírói hibákhoz, mert nem lehet azt mondani hogy rekordfizetésért cserébe ők lennének a legjobbak Európában.
Tanulság: Az az összeg elenyésző, szóval abból aligha tudtunk volna bírót, bírókat megvenni, főleg olyan szembeszéllel ahol a bírók papagájai is a RM himnuszát éneklik, nem hiszem hogy ilyen apróért kockáztatnák az állásukat.
A többivel egyetértek, jó lenne ha az UEFA átláthatóságot biztosítana, és meg is osztaná a közönséggel az indoklásokat, mert amikor a kommentátor is csak néz és nem érti 1-2 körrel utána hogy most akkor elrontották a rendszert vagy miért piros Alvarez tizije az senkinek sem jó.
Az edzői lehívást is említettem múltkor, nem is értem miért nem akarják használni, nekik sem úgy kéne hozzáállni hogy a bírók istenek és hibátlanok, bárki hibázhat pont ezért lenne segítség mint ahogy sokszor a VAR is.
Sonoma írta: ↑2025.03.14. 10:51:33
Engem nem győzött meg. Én meg nem úgy látom, akkor nekem is igazam van?
Ha ez így volt, hogy a bíró látta a 2x érintést (kétlem, max. feltételezés a közel lévő támaszkodó láb miatt), ezt oktatnia kellene.
Egyrészt a támaszkodó láb oldalán állt azaz takarásban volt a labda az elrugáskor, másrészt a kapus mozgását is figyelnie kell(ene) ilyenkor. Egy igazi sasszem. Az alább belinkelt kép alapján nem tette.
A wart sem értem, miért nem mondta azt, hogy nem egyértelmű. Ha nem egyértelmű helyzetnél meg nem lehet sejtésekre döntést hozni. Minimum egy komolyabb kikockázást vártam volna tőlük, mégha ez a 11-es párbaj megszakítását hozza 1-2 percre.
Itt egy kép a rúgás pillanatában. Ez se a bíró állítását támasztja alá. Sajnos web képet nem tudtam beszúrni így a YouTube keresőt linkeltem be. Ez első videó kezdőképe a fontos.
https://m.youtube.com/results?search_qu ... ty&sp=mAEA
Szóval Mr.Sasszem ezt látta, de megadta a gólt hogy utána a VAR pult alatt elvegye
Érdekes magyarázat, miközben jól felnagyított felvételeken sem egyszerű eldönteni, a játékosok is maximum annyit láthattak hogy a támaszkodó lába közel került a labdához és rohantak reklamálni, Teknőccel az élen
(mint amikor a védők automatikusan lest reklamáltak miközben nem is biztos), de meg sem mozdult maga a labda. Ezzel szemben Messi VB döntős gólja egyértelműbb kinagyítás alapján, azt ugyanaz a bíró nem látta, és érdekes módon semelyik játékos sem reklamált akkor, ott mégsem vették el, pedig ott tényleg
volt is chip a labdában, ami most kiderült hogy a BL-ben viszont nincs:
https://index.hu/sport/futball/2025/03/ ... -chip-var/
Az a chip is amúgy ki tudja mennyire pontos, ha pont mellé lép és a megmozduló fűcsomó miatt bejelez akkor mi van?Gyanítom pont emiatt van annak is egy bizonyos tűréshatára, de mivel kiderült hogy nincs így nem is számít.(Pedig ezzel magyarázták 2 napig hogy lehet hogy senki nem tud semmit de a mágikus chip szólt, de mivel ez nem igaz, így tévesen bírálta felül a VAR a pályán hozott döntést mivel nem volt egyértelmű bizonyítéka ellene.)
Eleve ez a szabály a szerdai használatban finoman fogalmazva is erősen túlzó, gyanítom anno ezt nem ezzel az értelmezéssel találták ki, hanem az olyan esetekre ha szabad szemmel láthatóan elmozdult a labda, és ezt szándékosan teszi az illető, nem pedig úgy hogy a megcsúszó támaszkodó lába TALÁN hozzáért akkor automatikusan elveszik és megbüntetik. Persze szabály az szabály, de ilyen erővel a mai divatos meg-megállós, egyhelyben totyogós tizenegyes sem szabályos mert bőven kimeríti a megállás, beijesztés fogalmát mégis megadják, még újrarúgatni sem rugatják nemhogy elvenni.
Ha jót akar az UEFA/FIFA magának akkor ezt most felülvizsgálják és változtatják, minimum arra hogy akkor ismétlés legyen és ne automatikus elvétel.
Arról nem is beszélve hogy elrúgás előtt nem, maximum elrúgás után érhetett bele kicsit a bal lába, amiről találtam videót ami szerint TALÁN tényleg így lehetett, miközben az UEFA szerint:
"Ha csak minimális mértékben is, de a tizenegyesrúgást elvégző játékos [Julián Álvarez] a bal, támaszkodó lábával hozzáért a labdához,
mielőtt azt a jobb lábával elrúgta volna. ", míg erről semmilyen kamerállás nincs, max arról hogy az elrúgás UTÁN ért hozzá a támaszkodó lábához, és mint kiderült chip sincs ami perdöntő lehetett volna.