La Liga / Copa del Rey

Foci a Barçán kívül
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2024.09.28. 01:10:56

Nem a nézettség adja az iszonyatos angol dominanciát az elmúlt évekből, hanem alighanem a több pénz és a jobb játékosok. Jónéhány éve a BL minden szakaszát magasan dominálják, győzelem, döntő, negyeddöntő, a csapatok számában is, mert a spanyolok közül ráadásul 1 csapat nyert csak jó ideje, az angolok közül meg 3, és még volt döntős is ezen kívül. A nemzeti válogatott eredménysora is lényegesen jobb, amióta a PL nagyon elhúzott. A spanyolok most nyertek, eggyel "tovább" mentek, mint az angolok, mert baromi jól összerakták a csapatot, utóbbiak meg nem. De korábban az angolok rendre ott voltak a végjátékban, a spanyolok meg rendre nem (persze ez annyira amúgy sem mérvadó a bajnokságok tekintetében, csak kicsit, az alapbázisuk szempontjából, amiről amúgy meggyőződésem, hogy nagyrészt Pep miatt kezdtek egalizálni, iszonyatosan sokat fejlődött az angol utánpótlásnevelés, a Cityé főleg...). Az elmúlt év volt sok-sok éve az első, ahol a spanyol átlageredmények jobbak voltak. És egy év egy egyenes kieséses rendszerben, hát, nem sokat mond.

Szóval őszintén nem tudom megérteni, miért írod ezeket a "nem nyernek kupákat" témát, mikor az elmúlt néhány évben nagyjából annyi kupát, döntőt, elődöntőt, negyeddöntőt értek el, mint a maradék 4 topliga csapatai összesen. És ha nem lenne az az egy darab spanyol csapat, akik dacolnak velük, kb az összeset megnyerték volna.

De persze eleve a nézettség volt a téma, arról beszélgettünk. Ennél maradva: nem véletlen nem nézik a spanyol kis és középcsapatokat, nézhetetlenek (kösz Tebas!). Nem mondom, hogy az angolokét az egész világ nézi, de biztos nagyobb az érdeklődés. Ott azért nem az van, hogy két sünddisznó egymásnak feszül, egy ilyen harcművészettel tarkított futball-szerű valamiben, hanem játszanak. Ezt az emberek értékelik. A PL is ezért nézettebb jóval, mint a LL eleve, a két nagy klub szép és jó focit játszik, oké, évente van 1-1 elfogadhatóan szép mögöttük, mint a Soci vagy a Villarreal, és ennyi. És még az ő meccseik is sokszor állóháborúk a Getafék meg Espanolok miatt. A PL-ben ilyen állóháború alig van, néha 1-1 ilyen Everton meg Wolves megjelenik, de ott az a kakukktojás.
Atlantis írta:
2024.09.27. 23:40:33
Több helyen is visszatérő szám:
LaLiga: 76m viewers per game last season.
PL: 643m viewers per game
Azért ez nagyon durva, 8,5-szörös különbség. Nem tudom, a kiscsapatoknál mennyire nyílik vagy épp tágul az olló, de azért mindenképp nagynak kell lennie a különbségnek. Megint csak köszi, Tebas!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára bence0330 2024.09.28. 01:24:21-kor.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
gránit
Director del Fútbol

2024.09.28. 00:59:38

Atlantis írta:
Befeketetőket, szponzorokat. Akik pénzt adnak a klubboknak, akik ezáltal olyan anyagi helyzetben lesznek, amivel más klubbok nem tudják felvenni a versenyt. Tehát erősebb keretük lesz. Több lesz ott a jó játékos. Egész konkrétan így működik a piaci alapú világ.
Úgy tűnik, mégsem, lásd a Chelsea-t. A pénz nem jelent automatikusan sem szakértelmet, sem kultúrát. Sőt, pont amiatt nyavalyognak Gary Neville-ék, hogy a sok külföldi edző miatt mára leépült az angol labdarúgókultúra. Régen pont a spanyol bajnokságot vélték az emberek olyannak, mint most az angolt. Hogy szórakoztató, szép játékot játszanak. Úgy a Pep-korszak magasságában kezdett a spanyol élvonal egy erre adott válaszként átmenni egy nagyon defenzív felfogásba, még a Real Madrid is felszállt erre a vonatra a Mourinho-érában. Azóta a spanyol kiscsapatok sokkal szervezettebbek, keményebbek, durvábban és hatékonyabban is védekeznek.
Atlantis írta:
A játék minősége vagy nézhetősége már más kérdés. Kinek mi tetszik ugye, ez ilyen szempontból abszolút szubjektív. A nézettségi mérőszámok viszont objektívek.
Utóbbit egy pillanatra sem kétlem. Azt már igen, hogy ebből következik bármi is, ami a pályán megmutatkozik.

Eszem ágában nem lenne megnézni egy Valencia-Celta-meccset, de abban biztos vagyok, hogy oktatnák a lentebb példaként felhozott Southampton-Ipswich-vonalat.

A nézettségi versenyt biztosan nyeri a PL, csak erre nem adnak trófeát. Ahogy azt is gondolom, hogy több igazi nagy név játszik a spanyol élvonalban, a Manchester City húzza fel minőségileg a PL-t. Minőségre szerintem a német bajnokságot sem verik, ami most alaposan megcombosodott, többek között egy olyan csapattal, ami kis költségvetés ellenére szárnyal, mert szert tettek egy jó nagy adag szakértelemre.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gránit 2024.09.28. 01:17:50-kor.
Atlantis
Capitá del Barça

bence0330 írta:
2024.09.25. 13:07:20

Kerestem már hasonló statokat, de annyira nem találok, lehet nem jól keresem. Pedig amúgy érdekelne. De ha az összefoglalókat is hozzácsapjuk, szerintem elég nagy lehet a különbség (személy szerint én is meg szoktam nézni az összes angol meccs összefoglalóját, a spanyolokról 1-2 éve leszoktam, a Reálét követem, és ennyi) Mivel tudtommal elve nézettebb jóval a PL, meglepne, ha nem lenne észrevehető különbség, inkább csak a mértékét gondolnám kérdésnek.
Én ilyeneket találok:
"LaLiga has an average audience of 457,000 spectators per game
(...)
However, those numbers are still behind the Premier League, where Sky had an average of 819,000 viewers over the past season."
https://m.allfootballapp.com/news/All/L ... ame/932720

https://www.sportcal.com/media/nbc-spor ... 24-season/
"The season, which concluded last Sunday (May 19), averaged a total audience delivery (TAD) of 546,000 viewers per TV match window on NBC Sports, making it the most-watched Premier League season of all time in the US."

Több helyen is visszatérő szám:
LaLiga: 76m viewers per game last season.
PL: 643m viewers per game

Utóbbira nem látok konkrét forrást, de szerintem kijelenthető, hogy alsó hangon 3-szor többen nézik a PL meccseket, mint a LaLigát. Márpedig ez marketing szempontból, ezáltal bevélteli oldalról elég tetemes különbséget eredményez.
gránit írta:
2024.09.27. 21:09:59
A PL vezeti a nézettségi listákat, aminek amúgy semmi jelentősége. A Mónika show nézettsége előzte Lukács Béla fizikus előadásait. És? Kit érdekel? Akkor éljen a Mónika show, vagy mi? Ha a nézettség számítana bármit is, a kínai bajnokság is elég előkelő helyen lenne a listán.
Befeketetőket, szponzorokat. Akik pénzt adnak a klubboknak, akik ezáltal olyan anyagi helyzetben lesznek, amivel más klubbok nem tudják felvenni a versenyt. Tehát erősebb keretük lesz. Több lesz ott a jó játékos. Egész konkrétan így működik a piaci alapú világ.

A játék minősége vagy nézhetősége már más kérdés. Kinek mi tetszik ugye, ez ilyen szempontból abszolút szubjektív. A nézettségi mérőszámok viszont objektívek.
gránit
Director del Fútbol

2024.09.27. 21:09:59

A PL vezeti a nézettségi listákat, aminek amúgy semmi jelentősége. A Mónika show nézettsége előzte Lukács Béla fizikus előadásait. És? Kit érdekel? Akkor éljen a Mónika show, vagy mi? Ha a nézettség számítana bármit is, a kínai bajnokság is elég előkelő helyen lenne a listán. A PL nyerte a nézettségi versenyt, aminek annyi jelentősége van, hogy a spanyolok lelépték őket a BL-ben meg az EB-n is. Hihetetlen tartalékok vannak még a spanyol futballban, az olimpián is demonstrálták.
Chino
Llegenda del Barça

2024.09.27. 15:35:12

bence0330 írta:
Peter írta:
2024.09.25. 12:58:58

Van róla stat, hogy Getafe - Las Palmas vs Ipswich - Southampton?
Ilyen esetben megállja a helyét a stat önmagában is.
Kerestem már hasonló statokat, de annyira nem találok, lehet nem jól keresem. Pedig amúgy érdekelne. De ha az összefoglalókat is hozzácsapjuk, szerintem elég nagy lehet a különbség (személy szerint én is meg szoktam nézni az összes angol meccs összefoglalóját, a spanyolokról 1-2 éve leszoktam, a Reálét követem, és ennyi) Mivel tudtommal elve nézettebb jóval a PL, meglepne, ha nem lenne észrevehető különbség, inkább csak a mértékét gondolnám kérdésnek.
Nem igazán lehet objektíven összehasonlítani a nézettséget és a színvonalat ilyen meccsek alapján. A PL-nek toronymagasan legjobb a pr-ja. Egy Serie A-Bendesliga kis/középcsapat meccseit még kevesebben követik nyomon (franciáról, portugálról ne is beszéljünk). Plusz attól is függ mennyire elérhetők ezek.
Egy Getafe-Ipswich vagy Southampton-Valencia meccsből közel sem biztos, hogy az angolok jönnének ki jobban és a színvonal sem biztos, hogy a Pl csapatok felé dőlnének.
Egy MU meccset is 95 %-ban többen néznének, mint egy PSG-t, Atleticot stb., mert egyszerűen nagyobb, komolyabb történelemmel rendelkező klub, nagyobb sztárokkal, pedig inkább a középmezőny mint a top4 felé tendál.
Ugyan nem találtam erre vonatkozó statot, de. tavaly a Bundesligát alapul véve szerintem szintekkel magasabb volt a nézettsége a Bayern meccseinek , mint a Leverkusennek, pedig eredményben sokszorosan verte a bajorokat és játék színvonalában sem nagyon maradtak el.

Nagyon nehéz így különbséget tenni a bajnokságok színvonala között, de a marketingje egyértelmű, hogy a PL-nek a legjobb, plusz attól is függ, hogy ki melyik csapat szurkolója, ki milyen játékstílust szeret jobban. Egy Arsenal drukker, egyértelmű, hogy nem La Liga meccseket fog nézni.
Forca Barca!!!!
Peter
Director del Fútbol

2024.09.25. 14:30:13

bence0330 írta:
Komolyabb idődet igénybevevő nyomozást nem állt szándékomban adni, csak úgy elkapott a kíváncsiság és az, hogy esetleg mi a valóság ahhoz képest amit "mi gondolunk".... :)
Persze én is azt gondolom, hogy kutyust sem érdekli, de tévedni emberi dolog....azért valamennyire ezek a stadionok is megtelnek, szóval van akiket érdekel....
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.09.25. 13:49:10

bence0330 írta:
Szerintem nem fogják lebontani csapatok szintjére, érdekes stat jönne ki belőle, de szerintem nemhiába viszi a 3 nagy a legtöbb közvetítési jogdíjat.
Gondolom elég rosszul jönnének ki belőle egyes kis csapatok.
MD szerint a tavalyi szezon 38 fordulójában 24 meccsen a Barca meccs volt a legnézettebb, Atleti-Barca, Barca-Atleti volt a 2 legnézettebb meccs
https://www.mundodeportivo.com/us/en/so ... p-nrt.html
bence0330

Peter írta:
2024.09.25. 12:58:58
bence0330 írta:
2024.09.25. 10:41:02
És ezzel sajna leírtuk a problémát a La Ligával. Nemhogy meccseket, akár csak egy összefoglalót sem tudom, ki néz meg ilyen csapatokról...
Van róla stat, hogy Getafe - Las Palmas vs Ipswich - Southampton?
Ilyen esetben megállja a helyét a stat önmagában is.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
bence0330

2024.09.24. 00:45:39

Tebas:

“Thank godness they haven’t signed more players, because they would win games 10-0,”

Értem, hogy ez félig dicséret lett volna, meg vicc, de borzasztó ízléstelen. És az nem lenne jó a ligának, ha komolyabb csapatok ellen is versenyben lehetnénk nemzetközi szinten, mert mondjuk lenne keretünk?
Damask
Jugador del Barça

2024.09.16. 21:41:30

gránit írta:
2024.09.16. 19:15:28
Szerintem azért is van szükség legalább az új BL-lebonyolításra, mert most legalább már ősszel láthatjuk, hol tartunk.
A Liga szerintem nem alkalmas arra, hogy felkészítsen minket a legnagyobb ütközetekre. Ehhez szükség volt egy őszi BL-szezonra, már ha az a 2-3 komolyabb meccs annak mondható egyáltalán.
Az új BL lebonyolítás arra jó, hogy érdekesnek tűnő párharcokból többet láthatunk már ősszel, de ezek átmennek teljesen haknimeccsekbe.
Megszűnnek a halálcsoportok, ahol esetleg 3 vagy 4 jó csapat tényleg komoly meccseket játszik a továbbjutásért, helyette kapunk pár nagyon jól hangzó párosítást, de őszintén szólva mi van ha bármelyik topcsapat kikap mindegyik 1. és 2. kalapos ellenfelétől?
Semmi. Megveri az egyiket a harmadik kalaposok közül és két negyedik kalapost, és már bent is van a 20-24. hely körül továbbjutva, gyakorlatilag a nagy újítás, hogy már azok is továbbjutnak a kieséses szakaszba akik eddig csoport harmadikok lettek volna, és a top csapatok játszhatnak pár felkészülési meccset egymás ellen késő ősszel.
gránit
Director del Fútbol

2024.09.16. 19:15:28

Damask írta:
2024.09.16. 17:59:46
Perez és a többi klubvezető fő motivációja a szuperligával kapcsolatban a pénz. Semmi más. Túl kevés jut vissza a topcsapatokhoz abból a pénzből amit a topcsapatok termelnek meg a bajnokok ligájával. Ebben van valami, és őszintén, bármilyen változás a futballban, ami az UEFA kárára történik, csak jót tehet a futballnak, szóval Én a jövőben is szurkolni fogok azért hogy legyen valami a szuperligából.
Természetesen a pénz. A labdarúgóklub-tulajdonosok le vannak maradva. Ahol van eszük a tulajdonosoknak, ott létrehoztak egy top ligát, amibe nem ők teszik be a pénzt, hanem veszik ki belőle a pénzt. A bevételeket a csúcsra járatják, a költségeket meg lent tartják. A labdarúgás le van maradva. Ez már szinte mindenki másnak eszébe jutott, csak nekik nem.

A pénz meg történetesen egybeesik azzal, hogy még a bajnokságok is izgalmasabbak. Az, hogy az NFL 32 csapatból több bajnokot tudott adni, mint a BL ugyanannyi idő alatt több száz potenciális csapatból, sokatmondó. Az NFL rendszere egyszerűen hatékonyabb. Amúgy nem kell az NFL-t másolni, ha már az utánpótlás-nevelésünk és a draftrendszer közötti különbség szóba került. Játszik most is csapatunk egy hasonló top ligában (néha úgy csinálunk, mintha csak focicsapatunk lenne), ami csak annyiban hasonlít az NFL-hez, hogy a legerősebbek létrehozták a saját súlycsoportjukat, mert felfedezték azt, amire a boksz már évszázadokkal ezelőtt rájött.

Hogy ott is vannak dinasztiák, korszakok, az (sajnos) igaz. A több pénz mellett vannak további különbségek. Az esélyes csapatok sora egyrészt hosszabb, másrészt több meccset játszottak. Eddig a BL tavasszal kezdődött igazán, a győztes játszott 7 egyenes kieséses meccset. Ősszel hasonló erősségű csapattal nem is találkozott. Igazából alkalmi gálameccsek, nem egy igazi, egész évet lefedő sorozat. Ahogy meg egy másik topikban írtam, még annyi eszük sincs, hogy ezeket a rangadókat időben széthúzzák, hanem 1-2 időpontban rendezik meg őket fordulóként, hogy biztosra menjenek a nézettség minimalizálása érdekében.

Most azért valamennyire elkezdték csipkedni magukat, de ha a csapatoknak egy kicsi esze is van, nem állnak meg itt.

A Valencia meg a Villarreal nyilván nem kerülnének be a top ligába, de ez kit érdekelne? Nyilván nem lehet olyan ligát létrehozni, ahol egységes szabályok vonatkoznának a Manchester City-re meg a Cádizra, ezért nincs értelme ezeknek egy bajnokságban lenniük (az egész vita ott kezdődött, hogy van-e értelme ezt FFP-vel toldozgatni-foldozgatni, meg hogy milyen "jó" az, hogy ez nem egységes, hanem csapatokra szabják).

A jelenlegi rendszer egyfajta trash. Nézni azt, hogy bucira verjük azokat a csapatokat, akiktől osztálykülönbségek választanak el minket. Olyan, mintha nehézsúlyúak lennének egy ligában pehelysúlyúakkal, és azon kuncognánk meg annak tapsolnánk, hogy nehézsúlyú kedvenceink félholtra verik azokat, akikkel nem egy ligában kellene lenniük. Ez mára egyfajta trash-szórakozássá vált. Én amúgy élvezem, csak semmi értelme. Két azonos súlycsoportú sportoló küzdelme lehet, hogy nem akkora trash poén, mintha szanaszét vernének egy harmatsúlyút, akit a mentő visz el, és akkorát zúg a feje, hogy magunkról megfeledkezve szakadunk ezen a röhögéstől, de azért mégis minőségibb szórakozás, véleményem szerint. A labdarúgás jelenlegi állapotában nagyjából olyan, mint a Mónika show vagy a Jerry Springer show, sportra lefordítva. Amolyan trash műfaj.
Peter írta:
2024.09.16. 18:12:59
A bajnoki és spanyol kupameccsek pedig az éles gyakorlásra kíválóan alkalmas terep, de még ez az új BL lebonyolítás is kellően változatos ahhoz és lehetőséget kínál arra is, hogy javítani is lehessen menet közben akár úgy is, hogy a lehető legtovább versenyben maradjunk.
Szerintem azért is van szükség legalább az új BL-lebonyolításra, mert most legalább már ősszel láthatjuk, hol tartunk. Korábban sokszor nem volt próba, hanem csak az előadáson szembesültünk a problémákkal. Év közben meg álomba ringatott minket a trash bajnokság, a maga Mónika show-szintű cicaharcaival. Aztán tavasszal az előadáson jöttünk rá, hogy hoppá, se védelem, se középpályás védekezés, se labda nélküli játék. És kaptuk a súlyosabbnál súlyosabb csapásokat. Sokszor úgy ért véget csúfosan a szezonunk, hogy fel sem fogtuk, hogy mi történik. Mert addig minden szépnek és jónak tűnt, Valverde idején is szinte veretlen szezon után, tátott szájjal csodálkoztunk, hogy most akkor mi van. Mert nem voltak próbák, és az előadáson derült ki, hogy beszakad a színpad, hogy leszakad a függöny, hogy a csapat fele nem tudja a szöveget. Úgy jártunk, mint az a nehézsúlyú bokszoló, aki csak pehelysúlyúak ellen edz, aztán az első tétmeccsen a másik nehézsúlyútól kap egy parasztlengőt, és azt se tudja, merre van a kijárat.

A Liga szerintem nem alkalmas arra, hogy felkészítsen minket a legnagyobb ütközetekre. Ehhez szükség volt egy őszi BL-szezonra, már ha az a 2-3 komolyabb meccs annak mondható egyáltalán.
Damask
Jugador del Barça

2024.09.16. 17:59:46

gránit írta:
2024.09.16. 01:28:35
Damask írta:
2024.09.16. 01:15:33
Ott nem azért van a keretplafon hogy "fair" legyen a liga, az csak a duma. Azért van hogy a tulajoknak garantált legyen a profit, ne is lehessen lehetősége 1-2 idiótának pénzzel megoldani a sikereket, hogy aztán a többinek is követnie kelljen ha nem akar lemaradni és el akarja kerülni a szurkolók népharagját.
Így mehet a duma hogy jajj, én elkölteném a világ összes pénzét a csapatra és minden posztra hoznék egy sztárt, de hát a bérplafon nem engedi.
Játékosokat sem igazolnak pénzért, csak cserélek más játékosokra + draft jogokra, legalábbis az NFL-ben, a többit nem nézem.
Utánpótlás neveléssel sem kell foglalkozzanak.
Minden évben kapnak a draftról ingyen játékosokat akik a top draft körösök kivételével 3 évig szotyiért játszanak (már persze az NFL átalghoz képest).
Plusz ott ha az egyik csapatnak [auto_cenzúra] szezonja van és kikap az összes meccsen, akkor az európai focis kiesés helyett ők csak kapnak jövőre egy nagyon jó játékost a drafton.
Valószínűleg a közvetítési díjak azért sokkal igazságosabban vannak elosztva ott.
Mindenesetre ez a rendszer nem bevezethető az európai fociban ahogy az ma működik.
Ahogy ma működik, úgy nyilván nem bevezethető, mert a homlokegyenes ellentéte ez a modell. Csak nem feltétlenül kellene így működnie.

Amit a tulajdonosokról írtál, az igaz, a végeredmény mégis az, hogy évről évre számos csapat megy a bajnoki címekért, nem úgy, mint a labdarúgásban. És ha már alább egy Real Madrid-szurkolótól érkezett szimpátiavélemény a jelenlegi keretek mellett, azért mondjuk ki, maga Florentino Perez is amellett van, hogy a jelenlegi rendszer nem jó, és váltani kellene, pont azért, mert zuhan a labdarúgás iránti érdeklődés.

Amit a tulajdonosokról írtál, az igaz, csak éppenséggel egybeesik azzal, hogy még a bajnokságok is nyitottabbak és izgalmasabbak. A tulajdonosok meg nem hülyék ott. A költségeket minimalizálják, a bevételeiket maximalizálják. A kapitalizmus a világ legprimitívebb rendszere, csak egyesek még ahhoz is primitívek, hogy kapitalisták legyenek. A fociban meg ölik bele a pénzt (aztán csődbe mennek, mint az Inter volt tulajdonosa), ahelyett, hogy ugyanazt csinálnák, mint a többi sportág tulajdonosa. Létrehozni egy top ligát, a bevételeket csúcsra járatni, a költségeket meg lent tartani. És még a szurkolók is nyernek vele. Mindenki jól jár. Ez a focitulajdonosokat leszámítva mindenkinek az eszébe jutott már. Például a Forma-1 is azóta lett a dögunalom helyett izgalmasabb, amióta meghúztak egy viszonylag erős költségplafont.

A jelenlegi rendszerben nagyon mi sem panaszkodhatunk, hiszen még így is sokkal nagyobb keretünk volt a nyárra, mint a legtöbb csapatnak. Csak a többi élcsapathoz képest szívtunk.

Az évről évre számos csapat megy a bajnoki címért igaz, de mégsem változatosabb a nyertesek névsora, mint a bajnokok ligájában.
Összehasonlításképpen, mióta Bajnokok Ligája a sorozat, 92-93 as szezon óta 14 különböző csapat nyerte meg a BL-t a 32 szezon alatt.
Ugyan ezen időszakban az NFL-ben a 14 helyett 15 különböző csapat nyerte meg a super bowlt.
Jól hangzik hogy évről évre számos csapat megy a bajnoki címért, mégsincs igazán különbség a győztesek számában, mert az évről évre számos csapat megy a bajnoki címért kimerül igazából abban, hogy a csapatok többsége iszonyú hullámzó teljesítményt nyújt szezonok között, egyik évben rájátszás, másik évben a mezőny vége.

Ha példaképp lett hozva hogy a BL az utóbbi időben arról szól hogy vagy a City vagy a Real.
Az NFL miről szól? Az utóbbi 5 évben ki tudja megverni a Kansas-t? 5 év alatt játszottak 4 döntőt, abból 3-at megnyertek, amikor nem voltak a döntőben akkor az elődöntőben estek ki.
Az az előtti 5 évben miről szólt az NFL? Arról hogy valaki meg tudja-e verni a Patriots-t. 5 év alatt játszottak 4 döntőt, abból 3-at megnyertek, amikor nem voltak a döntőben akkor az elődöntőben estek ki.
A végére semmivel nem változatosabb az NFL végeredménye, mint a bajnokok ligájának végeredménye, csak az elején áltathatja magát 32-ből 26 csapat, hogy idén ők lesznek a bajnokok mert kijön a lépés, és lehet hogy az adott év rájátszásában a csapatok fele más, de azok a más csapatok nagyon nagy részben csak töltelék csapatok akiknek reális esélyük igazából semmivel nincs több az NFL bajnoki címére mint a BL legjobb 16 között a Portónak vagy Internek a Bajnokok Ligájában (igen, szándékosan írtam 2 olyan csapatot akiknek tényleg sikerült 1-1 évben meglepetésre).

Azért a mindenki jól jár az NFL rendszerével nem biztosan igaz.
Lenne az európai fociban is 32 top csapat mint a szuperliga és ők osztoznak mindenen egyenlő arányban azonos bérsapkával, még ott sem igaz a mindenki jól járna dolog, persze a top32 alján lévők igen, de a top32 tetején lévők nem valószínű.
De hogy járna jobban például akár egy Villareal vagy Valencia, egy Stuttgart, egy Bologna, egy Everton, nehezen férnének be a top32-be szóval ez nekik a vég lenne.
Maradna a jelenlegi sokkal több csapat? Hogy lenne olyan bérplafon ami egységesen megfelelő a Manchasteri topcsapatoknak és a Cadiznak is?
A top játékosok annyira szét lennének szórva hogy Messi mellett 16 másik Izlandi amatőrnek kellett volna játszania a gyári munkájuk mellett, hogy beférjenek az összes topliga összes csapatára egységesített bérplafonba.

Perez és a többi klubvezető fő motivációja a szuperligával kapcsolatban a pénz. Semmi más. Túl kevés jut vissza a topcsapatokhoz abból a pénzből amit a topcsapatok termelnek meg a bajnokok ligájával. Ebben van valami, és őszintén, bármilyen változás a futballban, ami az UEFA kárára történik, csak jót tehet a futballnak, szóval Én a jövőben is szurkolni fogok azért hogy legyen valami a szuperligából.

A jelenlegi rendszerben a Barcelona panaszkodhatna a legkevesebbet. A csapat azért tényező még, mert van ifiakadémia. Egy NFL szerű rendszerben az ifiakadémia nélkül, fizetési sapkával, mindenki mással azonos feltételekkel rendelkezve a klub vezetősége az elmúlt évtizedben a Barcelonából csinálta volna meg az európai foci New York Jets-ét vagy Cleveland Browns-át.
Cseri
Entrenador del Barça

2024.09.16. 08:14:08

Áthozom, mert ott már lehet,hogy off.
brazilfan írta:
2024.09.15. 19:23:34

Kár, mert jót tenne a bajnokságnak, ha lennének stabilan erős csapatok.
A korábbi hozzászólások kapcsán jelezném, hogy nem állítottam azt, hogy nem becsülendő, amit a Girona elért eddig, de azt tartom, hogy a 10. hely utáni harmadik hely kiugrónak számít. Nekem szimpatikus csapat, tetszik, amit csinálnak, sokkal inkább ilyen csapatokat nézek ellenfélként, mint egy Espanyolt. :) Szerintem nekik hosszútávon ugyanúgy nem lesznek kiesési gondjaik, minthogy nem lesznek az első négy tagjai sem.
„Az egyik oldalon van egy csapat. A másik oldalon is van egy csapat, amiben ott van Lionel Messi. Az úgy egy teljesen más történet. Amikor az emberek különböző csapatokat elemeznek, emlékeztetniük kell magukat arra, hogy ez az egy ember mindent megváltoztat. Vele másképp néz ki egy csapat.”
gránit
Director del Fútbol

2024.09.16. 01:28:35

Damask írta:
Ott nem azért van a keretplafon hogy "fair" legyen a liga, az csak a duma. Azért van hogy a tulajoknak garantált legyen a profit, ne is lehessen lehetősége 1-2 idiótának pénzzel megoldani a sikereket, hogy aztán a többinek is követnie kelljen ha nem akar lemaradni és el akarja kerülni a szurkolók népharagját.
Így mehet a duma hogy jajj, én elkölteném a világ összes pénzét a csapatra és minden posztra hoznék egy sztárt, de hát a bérplafon nem engedi.
Játékosokat sem igazolnak pénzért, csak cserélek más játékosokra + draft jogokra, legalábbis az NFL-ben, a többit nem nézem.
Minden évben kapnak a draftról ingyen játékosokat akik a top draft körösök kivételével 3 évig szotyiért játszanak (már persze az NFL átalghoz képest).
Plusz ott ha az egyik csapatnak [auto_cenzúra] szezonja van és kikap az összes meccsen, akkor az európai focis kiesés helyett ők csak kapnak jövőre egy nagyon jó játékost a drafton.
Valószínűleg a közvetítési díjak azért sokkal igazságosabban vannak elosztva ott.
Mindenesetre ez a rendszer nem bevezethető az európai fociban ahogy az ma működik.
Ahogy ma működik, úgy nyilván nem bevezethető, mert a homlokegyenes ellentéte ez a modell. Csak nem feltétlenül kellene így működnie.

Amit a tulajdonosokról írtál, az igaz, a végeredmény mégis az, hogy évről évre számos csapat megy a bajnoki címekért, nem úgy, mint a labdarúgásban. És ha már alább egy Real Madrid-szurkolótól érkezett szimpátiavélemény a jelenlegi keretek mellett, azért mondjuk ki, maga Florentino Perez is amellett van, hogy a jelenlegi rendszer nem jó, és váltani kellene, pont azért, mert zuhan a labdarúgás iránti érdeklődés.

Amit a tulajdonosokról írtál, az igaz, csak éppenséggel egybeesik azzal, hogy még a bajnokságok is nyitottabbak és izgalmasabbak. A tulajdonosok meg nem hülyék ott. A költségeket minimalizálják, a bevételeiket maximalizálják. A kapitalizmus a világ legprimitívebb rendszere, csak egyesek még ahhoz is primitívek, hogy kapitalisták legyenek. A fociban meg ölik bele a pénzt (aztán csődbe mennek, mint az Inter volt tulajdonosa), ahelyett, hogy ugyanazt csinálnák, mint a többi sportág tulajdonosa. Létrehozni egy top ligát, a bevételeket csúcsra járatni, a költségeket meg lent tartani. És még a szurkolók is nyernek vele. Mindenki jól jár. Ez a focitulajdonosokat leszámítva mindenkinek az eszébe jutott már. Például a Forma-1 is azóta lett a dögunalom helyett izgalmasabb, amióta meghúztak egy viszonylag erős költségplafont.

A jelenlegi rendszerben nagyon mi sem panaszkodhatunk, hiszen még így is sokkal nagyobb keretünk volt a nyárra, mint a legtöbb csapatnak. Csak a többi élcsapathoz képest szívtunk.
Damask
Jugador del Barça

gránit írta:
2024.09.15. 15:40:23
El Sie7e írta:
2024.09.15. 13:35:04
Amikor bejöttek ezek az ffp szabályok akkor nagyon nagy szükség volt rájuk. Nem tudom ki olyan öreg, hogy emlékezzen de 2013 előtt iszonyatosan nagy adóssága volt minden spanyol csapatnak és sorra indultak a csődeljárások. Piszkosul keméynen rendbe kellett tenni a pénzügyeket.
Én nagyon nagy rajongója vagyok a keretplafonoknak, ez az amerikai major sportágakban nagyon jól működik. Sőt, ott sokkal szigorúbb és egységesebb, mint a La Ligában, mert utóbbiban még így is hatalmasak a különbségek a csapatok között, és a szabály nem egységes, hanem csapatokra szabott. Nem is a mezőny összerázása a céljuk, hanem valóban a csődök elkerülése. Az akkori helyzethez még hozzátenném, hogy azokban az években végigsöpört a világon egy gazdasági világválság, ami sok klub bevételeit megtépázta.

A probléma ez esetben az volt, hogy a Barcelona keretét irreálisan nyesték meg a többi élcsapatéhoz képest, ami nem tett jót a labdarúgásnak.

Egy NFL-es témával foglalkozó cikkből:
A 2020 szeptemberében publikált, 2019–2020-as gazdasági évre vonatkozó becslések alapján kiderül, hogy mind a 32 csapat nyereséggel zárta az előző üzleti évet.
Chino
Llegenda del Barça

2024.09.15. 20:15:31

FcBarcelona1 írta:
2024.09.15. 19:16:28
El Sie7e írta:
2024.09.15. 15:54:01
Szerintem ezzel nincs gond.
Szerinted nincs azzal gond, hogy a saját nevelésű, vagy fiatalon, ingyen ide érkező játékosokat nem tudjuk regisztrálni? Araujo, Gavi, Balde, Yamal.
Ha nem okoskodnának Laportáék, már a fele távozott volna a francba, százmilliós károkat okozva a klubnak. Arról nem is beszélve, hogy a BL kiesések a gyenge keret miatt megint százmilliós kieséseket okoztak.
A Sevilla is fizetheti majd a tartozásait a másodosztályból, a BL indulások helyett.
Írtam, megnéztem volna mit mondanál hasonló szabályokra, mikor eladtátok a közvetítési jogdíjaitok 100%-át. Nem Chirstiano Ronaldokat, Bale-ket igazoltatok volna 100 milliókért, hanem küzdöttetek volna az utánpótlás regisztálásáért.
Mindezt úgy, hogy a többi 100+ bajnokságban azt sem tudják mi az a regisztráció, elküldik a papírokat aláírásra.

Ha nincs La Liga FFP, már régen jöhetett volna egy jó edző, és nem évi 30-50 milliós extra költségen múlt volna a klub csődje, évente jöhetett volna egy minőségi játékos a hiányposztokra. Ez a pénz kb. évente visszajött volna BL csoportből való továbbjutás és +1 körből.
Eleve milyen alapon mondják meg, mire költhetnek a klubok? Hol élünk, a Franco érában?
Mi van, ha ezzel vitték pont csődbe a Sevillat? Ott nagyon hiányoznak a BL pénzek.
Az mondjuk szép, hogy nekünk 426 millió a bérkeret, a Realnak ezzel szemben 754 millió. Az Atmának azt hiszem 310. Tényleg egyenlőek a feltételek.
Forca Barca!!!!
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.09.15. 19:16:28

El Sie7e írta:
Szerintem ezzel nincs gond.
Szerinted nincs azzal gond, hogy a saját nevelésű, vagy fiatalon, ingyen ide érkező játékosokat nem tudjuk regisztrálni? Araujo, Gavi, Balde, Yamal.
Ha nem okoskodnának Laportáék, már a fele távozott volna a francba, százmilliós károkat okozva a klubnak. Arról nem is beszélve, hogy a BL kiesések a gyenge keret miatt megint százmilliós kieséseket okoztak.
A Sevilla is fizetheti majd a tartozásait a másodosztályból, a BL indulások helyett.
Írtam, megnéztem volna mit mondanál hasonló szabályokra, mikor eladtátok a közvetítési jogdíjaitok 100%-át. Nem Chirstiano Ronaldokat, Bale-ket igazoltatok volna 100 milliókért, hanem küzdöttetek volna az utánpótlás regisztálásáért.
Mindezt úgy, hogy a többi 100+ bajnokságban azt sem tudják mi az a regisztráció, elküldik a papírokat aláírásra.

Ha nincs La Liga FFP, már régen jöhetett volna egy jó edző, és nem évi 30-50 milliós extra költségen múlt volna a klub csődje, évente jöhetett volna egy minőségi játékos a hiányposztokra. Ez a pénz kb. évente visszajött volna BL csoportből való továbbjutás és +1 körből.
Eleve milyen alapon mondják meg, mire költhetnek a klubok? Hol élünk, a Franco érában?
Mi van, ha ezzel vitték pont csődbe a Sevillat? Ott nagyon hiányoznak a BL pénzek.
Chino
Llegenda del Barça

2024.09.15. 19:01:38

Ez a hét nagyon necces a liga szempontjából is, van esély, hogy feljebb jöjjenek az üldözők.

Barca (6 nap): Monaco (id.); Villarreal (id.); Getafe (o)

Real (7 nap): Stuttgart (o.); Espanol (o); Alaves (id)

Atma (6 nap): Lipcse (o); Rayo (id.); Celta (id.)

Nagyon nehéz lesz, főleg hogy a 2 húzós idegenbeli 3 nap különbséggel lesz. Jó lenne megtartani ezt az előnyt.
Forca Barca!!!!
gránit
Director del Fútbol

2024.09.15. 16:10:12

Nekem az "amerikai" rendszer (ami igazából nem amerikai) tetszik. Nem sok értelmét látom annak, hogy a kicsik és a nagyok egy mezőnyben vannak. Képzeljünk el egy Forma-1-es mezőnyt, amit összekutyulnának egy Forma-2-es vagy egy roncsderbis mezőnnyel. Semmi értelme nem lenne. A fociban meg ez van. Értelme nincs, csak ezt szoktuk meg. Ez nem Európa és Amerika. Európában is működnek más sportágakban egységes plafonok. Ez nem Európa vs Amerika. Az értelem vs hülyeség.

Ha meg nincs egységesen kezelve egy rendszer, akkor annak nem látom értelmét, hogy az egyik csapat keretébe sportszakmailag jobban belenyúljanak, mert ez pénzügyi kérdés. Vegyék át a kontrollt a klub pénzügyei felett, ne engedjenek több hitelt felvenni, írjanak elő hiteltörlesztésre külön keretet stb. Egy pénzügyi válságot pénzügyi oldalról kell kezelni. A Liga viszont nem ezt teszi. Már a kisebb csapatok is lázadoznak, mert a La Liga infrastruktúra-fejlesztésre akarja költetni a pénzt, miközben egyik csapat sem attól fog fejlődni, ha csinál egy új sajtószobát vagy tizenötször kicseréli a székeket a stadionban. Itt nyilván sötét céges lobbik is benne vannak a történetben. Az pedig az egész labdarúgásnak nem tesz jót, hogy nincs egy egységes rendszer, mert az utóbbi években már odáig fajult a dolog, hogy előre tudtuk, hogy vagy a Real Madrid, vagy a Manchester City nyeri a BL-t. Az ilyesmi egyik sportágnak sem tesz jót.
El Sie7e
Jugador d'estrella

Én nem vagyok oda az amerikai rendszerért. Minden csapat ugyanaz pepitában semmi egyéni nincs benne. Náluk ez működik mert erre vannak beállva. A draftól kezdve a keretplafonig. Európában nem működne egy egységes plafon. A kicsiknek sose lenne annyi pénze, hogy elérje a plafont, ha meg a kicsikhez viszik le a nagyokat azt egyik csapat sem élné túl már csak a létező infrastruktúrák miatt sem. Európában az ffp tökéletes lenne ha valóban keményen és normálisan létezne. Akkor van a kluboknál baj ha tovább nyújtóznak mint ameddig a takaró ér. Most pl a Sevilla is. Borzalmas vezetés ide sodort egy kimagaslóan sikeres csapatot. Volt egy jó modelljük amivel fix bl indulók voltak és sorban nyerték az uerópai kupákat. De ebből mára semmi nem maradt. Nem adnak el magasan ellenben költenek össze vissza és fuccsol be az összes igazolás. Veszik fel a hiteleket most meg persze, hogy [auto_cenzúra] van. A Barcelonának is extraorbitális hitelei voltak/vannak. Sosem azzal volt a gondjuk, hogy nincs elég bevételük csak olyan kiadásaik és adósságaik voltak amiket már nem bírt el a bevétel és ezért jött az ffp. A ligában annyira kell az egységes ffp, hogy legyen egy formula amit mindenkire alkalmaznak de ez minden csapatnál más mert mindenkinek más a pénzügyi helyzete. Szerintem ezzel nincs gond.
gránit
Director del Fútbol

2024.09.15. 15:40:23

El Sie7e írta:
Amikor bejöttek ezek az ffp szabályok akkor nagyon nagy szükség volt rájuk. Nem tudom ki olyan öreg, hogy emlékezzen de 2013 előtt iszonyatosan nagy adóssága volt minden spanyol csapatnak és sorra indultak a csődeljárások. Piszkosul keméynen rendbe kellett tenni a pénzügyeket.
Én nagyon nagy rajongója vagyok a keretplafonoknak, ez az amerikai major sportágakban nagyon jól működik. Sőt, ott sokkal szigorúbb és egységesebb, mint a La Ligában, mert utóbbiban még így is hatalmasak a különbségek a csapatok között, és a szabály nem egységes, hanem csapatokra szabott. Nem is a mezőny összerázása a céljuk, hanem valóban a csődök elkerülése. Az akkori helyzethez még hozzátenném, hogy azokban az években végigsöpört a világon egy gazdasági világválság, ami sok klub bevételeit megtépázta.

A probléma ez esetben az volt, hogy a Barcelona keretét irreálisan nyesték meg a többi élcsapatéhoz képest, ami nem tett jót a labdarúgásnak.
El Sie7e
Jugador d'estrella

Amikor bejöttek ezek az ffp szabályok akkor nagyon nagy szükség volt rájuk. Nem tudom ki olyan öreg, hogy emlékezzen de 2013 előtt iszonyatosan nagy adóssága volt minden spanyol csapatnak és sorra indultak a csődeljárások. Piszkosul keméynen rendbe kellett tenni a pénzügyeket. Nézzük meg, hogy hol vannak a régi csapatok. Depor,Racing,Malaga,Zaragoza,Gijon,Murcia stb. De akik most az első osztályban vannak ott is a Villareal,Rayo,Osasuna,Betis mind megjárta a másodosztályt és szerencsére nem mentek csődbe. A Rayo is amikor feljutott olyan állapotban volt, hogy 10 hónapja nem fizették a játékosokat. Volt olyan és ami úgy indult, hogy lehet el sem indul a bajnokság mert sztrájkolnak a játékosok a ki nem fizetett bérek miatt. És ezek csak a nagyobb csapatok. Volt idő amikor az első 2 osztály majdnem fele csődvédelem alatt állt. Szóval nagyon is indokolt volt ez a szigorú rendszer mert elkezdtek az alsóbb ligákban bedőlni és megszűnni a csapatok és terjedt a top ligákra is. Most elhiszem, hogy [auto_cenzúra] a helyzet mert kriminálisan volt menedzselve a klub de mekkora lenne a felháborodás ha egyszerűen bezárna a klub? A szurkolót persze a sikerek és a fényes igazolások izgatják de itt komolyabb dolgok vannak a háttérben.
Tobias88
Entrenador del Barça

2024.09.15. 12:30:00

LG írta:
2024.09.15. 11:31:57
Szerintem is jogosak voltak a büntetők
Csak az összefoglalót láttam. Az elsőről nincs benne szemből vagy hátulról hogy hol volt a keze ami fura, de úgy tűnik hogy jogos. A második az olyan amilyen. Volt vagy 10 ilyen eset nekünk tavaly amit nem néztek vissza a la ligában és ezek alapján 11es. Én befújnám ezeket, szerintem jogos, csak akkor fújják be mindig és mindenkinek.
94:39 6 - 1
bence0330

2024.09.15. 11:48:20

FcBarcelona1 írta:
2024.09.15. 11:40:26
LG írta:
Kíváncsivá tettetek. Bevallom mostanában Barca meccsek mellett nem nézek sok egyéb bajnoki meccset.
A Barca nem kap ilyenre büntetőt, nem emlékszem a 20+ éves szurkolási pályafutásom alatt.
Tudtok olyan példát hozni, ahol elrúgták a labdát, és az utána következő szabálytalan belépő után adtak büntetőt? Ami eszembe jut, EB-n Kane hollandok elleni büntetője, ahol a szakértők is megkérdőjelezték a jogosságát, ahol pedig simán veszélyes volt a játékosra Dumfries rúgása.
Konkrétat nem tudnék hozni, hisz nem ragad meg mikor hol volt (én is a Kane esetet tudtam volna csak fejből, dunsztom nincs, ki kérdőjelezte azt meg, egyértelmű volt, de ez az eset még annál is egyértelműbb, a labda a közelében nem volt annak, hogy elhagyja a játékteret), megnézem a nagyobb angol klubok összefoglalóját mindig, néha a teljes meccset, a spanyolokét már rég hanyagolom, semmi értelme. Olaszban is van kedvenc csapatom, úgyhogy fordulónként 1 meccset onnan mindig látok. De láttam már sok ilyen esetet, 100%-os büntető, mezőnyben is 10/10-szer szabálytalanság, semmi jelentősége, hogy a labda már odébb van. Eleve ugye a labda mindig odébb lesz egy szabálytalanságnál, hisz az pont nem labdát fog találni, csak a távolság a különbség, ennek meg nincs jelentősége, és teljesen egyet is értek vele.

Mintha lenne egy olyan szabály, hogy a labdának a játéktéren kell lennie a tizihez, de nem tudom, ez jelenleg is van-e (szóval ha elrúgta és kint van a labda már a szabálytalanság idején, akkor nem számít, ugyanúgy, mint ahogy egy szögletnél sem lehet ítélni semmit (csak lapokat) amíg nincs játékban a labda). De ebben tényleg nem vagyok biztos.
De itt erről szó nincs ez 100%-os tisztaságú. A kéznél jobban lehetne szerintem vitázni, szerintem sima büntető, de ott lehetne még ilyen halvány védelmeket hozni, hogy védte a fejét, persze ilyet nem lehet, meg ezt felülírja a nem természetes kéztartás.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.09.15. 11:40:26

LG írta:
Kíváncsivá tettetek. Bevallom mostanában Barca meccsek mellett nem nézek sok egyéb bajnoki meccset.
A Barca nem kap ilyenre büntetőt, nem emlékszem a 20+ éves szurkolási pályafutásom alatt.
Tudtok olyan példát hozni, ahol elrúgták a labdát, és az utána következő szabálytalan belépő után adtak büntetőt? Ami eszembe jut, EB-n Kane hollandok elleni büntetője, ahol a szakértők is megkérdőjelezték a jogosságát, ahol pedig simán veszélyes volt a játékosra Dumfries rúgása.
Válasz küldése