2025.01.02. 01:04:11
Többen írtátok, hogy Tebasék ellenünk vannak, Laporta keze meg meg van kötve. Remélem egyszer tényleg meg lesz kötve a keze és megy a börtönbe Bartoval együtt.
Biztos, hogy Tebasnak nem kedvence Laporta, de miért is lenne? Egyáltalán kinek lehet egy olyan ember, aki lépten-nyomon feltűnően hazudik és akkor sem lép egyenest, ha amúgy léphetne.
Valaki felvetette, hogy "komcsi" dolognak tűnik ez a sok szabály. Na most, a sporttól is elvonatkoztatva, a legkapitalistább berendezkedések is sűrűn vannak kiegészítve"komcsi" találmányokkal és pontosan azért, mert a kapitalizmus önmagában egy önpusztító, embertelen dolog, ami ugyanúgy képtelen lenne a működésre, mint ahogy a kommunizmus is.
De van szabadság, mert ha nem tetszik a rendszer, ki lehet lépni a ligából. Ez részünkről teljesen elképzelhetetlen jelenleg, szóval nekünk kéne alkalmazkodni a szabályokhoz.
Szerintem vitán felül áll, hogy ffp-re, fizetési sapkákra szükség van. A probléma, hogy nagyon bonyolult a képlet, mert az egész akkor tudna működni, ha lenne egy normális la liga vezetés, nagyon érthető, tiszta szabályokkal, másrészt, ha lenne az uefa helyett egy nem maffia szervezet, ahol szintén működnének a szabályok. Harmadrészt, ha az élünkön nem egy Laporta lenne, aki folyamatosan hazudik, cselez. Nekem nem világosak a La Liga szabályai, hogyan jön ki nekik a matek, de nagyon nem hallom, hogy ezen rugóznának Laportáék, tehát lehet, hogy számukra érthető a dolog jogi oldalról.
De iszonyú nehéz lehet a ligának Laportát kezelni, biztos vagyok benne, hogy ez az egyik oka annak, hogy nem látunk tisztán. Laporta nem a megoldást, hanem a kiskapukat keresi. Tebas annyit vár el, ha nincs pénz, akkor kicsit nyugodjunk le és ne csináljunk úgy, mintha lenne. Amúgy azért sem számolgathatunk mi tisztán, mert egy csomó minden üzleti titoknak számít és a La Liga nem hozhatja nyilvánosságra.
Szeptemberben Laporta annyit kifecsegett, hogy 60 millióval költünk többet, mint a megengedett. Vagy igaz, vagy nem.
Barto óta, mióta éljük folyamatosan a válságot rengeteget költöttünk igazolásokra, ráadásul jórészt nagyon rosszul költöttük a pénzt. Emlékezhetünk, hogy Lewa bérét már sokalta a Bayern. Bezzeg mi nem és megkapta a kért szerződését. Egyáltalán nem biztos, hogy Guiuval bármivel is rosszabbul jártunk volna. Az Olmo ügy is egy bohózat. Arra jó, hogy a culék, a szurkolók egymásnak essenek, egyébként az egyetlen felelős Laporta. Nem igazolhattuk le. Egy szerencsétlen sérülés miatt nyertünk egy kis időt. Én Olmot bírom amúgy, normál körülmények közt örültem volna neki, ha nem is alapemberként, de tipikusan tökéletes cserének, aki ad új lendületet. De pont annyira nem hiányzott. Flick ebben nagyon jó, nyilván azt játszatja, aki szerinte a legjobb, de ha nincs Olmo, akkor felhozza Fatit vagy mást és sokkal hátrébb nem vagyunk. Talán még előbbre is, ha az anyagi részt is nézzük.
Most meg itt van Olmo, aki lehet tényleg most jön rá, hogy Laporta milyen is valójában... És próbálkozunk fiktív eladásokkal dobálózni. Amúgy, ha sikerült is volna a stadion jegyeit előre elszórakozni nyilván nyomott áron, szerintem az sem érte volna meg Olmoért.
Apropó stadion. A legelején már azt mondtam, hogy itt tuti van valami csalás. Feltűnően gyorsan végeztek volna vele, mintha valahol olvastam is volna, hogy messze a leggyorsabban épülő stadion lett volna. Anno arra gondoltam, de még nem is igazán komolyan, hogy biztos előre kötnek olyan előnyös szerződéseket, amikre a stadion gyors átadása épül. Ha nincs kész a stadion, akkor Laportáék sajnálkoznak, nem tehetnek róla, de a másik fél adja csak szépen a pénzt határidőre...
Nem vagyok meggyőzve most sem, hogy nem valami hasonlóról van szó.
Tebaséknak nem célja, hogy a Barca összeomoljon, ugyanakkor azt sem engedhetik, hogy Laporta valami ügyes hazugsággal, az ablakon másszon be a házba, mert ha neki engednek, akkor majd mások is ezt az utat járják.
Két utat látok. Az egyik a teljes összeomlás, nem egy bölcs, megfontolt lassan építkezés, hanem egy olyan gödör, amiből nem mászunk ki egyhamar.
A másik, hogy elevickélünk jó eredményekkel, ebben az esetben majd Laportát fogják emlegetni, mint megmentőt. Valójában nem általa menekülnénk, hanem annak ellenére, hogy itt van. Ez az Olmo-ügy egészében kizárólag az ő felelőssége. Ő húzta a lapot a 19-re szokás szerint, jó volna, ha nem a klubnak, hanem neki személyesen kéne kifizetnie a károkat.
Mellesleg mentálisan is gödör felé hajlunk. Nem hiszem, hogy akármilyen profik is a srácok, ez az egész ne lenne benne a fejekben. AMikor jött Flick, tíz éve nem látott stabil jó játékunk volt, ami mellé hozzá tartozik, hogy szerencsénk is volt. Befelé pattantak a labdák, végre fejben helyre kerültek a dolgok. Na mikor olyan a környezet, mint most, ilyenkor szoktak elúszni a pontok, a jó játék mellett jönnek majd az érthetetlen kapufák. Ilyeneken (is) múlik, századmásodpercnyi gondolatfoszlányokon.
És még egy gondolat. Az előremeneküléssel egyetértek, de Laporta nem azt csinálta, hanem felelőtlenül "ügyeskedik" ott is, ahol nem kell. Az előremeneküléshez se Lewa, se Olmo nem kellett volna. A mostani csapat nélkülük nem lenne hátrébb, anyagilag viszont sokkal jobb helyzetbe lennénk. Azt is előremenekülésnek gondolnám, ha Decot "megkérték" volna Ronaldinhoval bozótvágóval essenek neki az Amazonas medencének és gyűjtsenek olcsón csiszolatlan gyémántokat. Ne azokat, akiket a brazil klubok már jó előre eladásra felkészítettek jó drágán, mert olyat én is tudnék venni. Flick leigazolása is egy előre menekülés volt, de őt is már sok szappanoperával előbb kellett volna, vagy legalábbis egy hozzá hasonlót. Igazából már Valverde helyett is ilyen formára lett volna szükségünk. Előremenekülés lett volna, ha Messit a vége előtt eladtuk volna (hogy ingyen elengedtük ez Barto és Laporta közös sara).
Nem, Laporta nem előre menekül, hanem az autópályán a szembe sávban halad, közben meg nem értjük az egészet körülöttünk.